Rusina Frei
architects

Rusina Frei
architects

River Loučná embankment in Litomyšl

1. award in architectural competition

Martin Rusina, Martin Frei
Cooperation: Markéta Poláčková, Mojmír Pukl, Daniela Vaníčková,
Co-author of footbridge: Petr Tej
Artists: Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský
Landscape architects: Jakub Finger, Mirka Svorová - PARTERO
Structure: Vilém Silbrník, Michal Karásek - STA-CON
Client: Nadace Proměny, Město Litomyšl
Location: Litomyšl, Czech Republic
Total area: 3 ha
Budget: 30 mil. CZK
Competition desig: 2013
Project: 2013-2015
Construction: 2016-2017
Photo: Rusina Frei

River Loučná embankment in Litomyšl

1. award in architectural competition

Martin Rusina, Martin Frei
Cooperation: Markéta Poláčková, Mojmír Pukl, Daniela Vaníčková,
Co-author of footbridge: Petr Tej
Artists: Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský
Landscape architects: Jakub Finger, Mirka Svorová - PARTERO
Structure: Vilém Silbrník, Michal Karásek - STA-CON
Client: Nadace Proměny, Město Litomyšl
Location: Litomyšl, Czech Republic
Total area: 3 ha
Budget: 30 mil. CZK
Competition desig: 2013
Project: 2013-2015
Construction: 2016-2017
Photo: Rusina Frei

The modification of the Loučná River embankment in the center of Litomyšl is connected to the section, which was modified earlier by another architect. Our design is based on the concept of interconnecting four different urban areas – waterfront, riverside, park and street – into one functional unit.
On the embankment there is a city promenade under the trees, designed for rest, meetings and games. It features a sculptured playground with musical motifs. The waterfront is lined with a low wall of colored concrete, creating a border between the city and the natural banks of the river. They are preserved in their wildness and accessible only in selected places by light steel observation platforms. The river Loučná is bordered by a hinged footbridge. This is, like the observation platform, designed as a transparent steel structure that is as filigrane as possible. The park at a nearby 19th century concert hall is set on a sunny meadow. Restored is the resting garden of the restaurant, which is newly supplemented by a steel pavilion with a green roof. A narrow street along the edge of the city was re-paved and flattened to transform it into a pedestrian zone.