Rusina Frei
architects

Rusina Frei
architects

Camp base Hájenka Brtnice

1st prize in an architectural competition

Authors: Martin Rusina, Martin Frei
Coworkers: Magdaléna Fiurášková, Gabriela Sládečková, Vojtěch Vondra, Matěj Hoffman
Competition: 2021
Investor: Statutární město Jihlava
Visualisations: Rusina Frei architekti

Camp base Hájenka Brtnice

1st prize in an architectural competition

Authors: Martin Rusina, Martin Frei
Coworkers: Magdaléna Fiurášková, Gabriela Sládečková, Vojtěch Vondra, Matěj Hoffman
Competition: 2021
Investor: Statutární město Jihlava
Visualisations: Rusina Frei architekti

The reconstructed area of the children’s camp Hájenka Brtnice use the original building.
A wooden longitudinal porch connects the two parts of the house with a glass conservatory overlooking the entire camp.
The main basis of the design is the logical reversal of traffic towards the camp, which becomes a clear space clustered around the main garden. The design reorganises the internal traffic so that the surviving sound structures of the house are preserved as much as possible.
The central part of the house undergoes the greatest change, becoming the new centre of gravity of the site. It houses a spacious dining room with new facilities, which also serves as a lounge. A glass veranda connects the middle section with the original clubhouse and infirmary. All the accommodation inside the house is now located in the renovated attic, in the form of smaller and larger rooms of different standards.
The original barn is being converted into a social hall usable for a variety of sporting and social activities. It is connected to the rest of the house by a new floor, which also allows stargazing through a skylight.
The grounds are bordered by newly arranged and renovated cottages that serve as accommodation, outdoor washrooms and a sauna. The complex also includes a sports area with playgrounds and a new natural swimming pool on the sunny east side of the house.