Rusina Frei
architekti

Rusina Frei
architekti

Obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli

Realizace na základě soutěže Nadace Proměny 2013
Finalista České ceny za architekturu 2018
Vítež v kategorii urbanismus Národní ceny za architekturu 2019 XXVI. ročníku Grand Prix Architektů
Big SEE Architecture Award 2019

Martin Rusina, Martin Frei
Spolupráce: Markéta Poláčková, Mojmír Pukl, Daniela Vaníčková,
Spoluautor lávky: Petr Tej
Autoři sochařského řešení: Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský
Zahradní architekti: Jakub Finger, Mirka Svorová - PARTERO
Statika: Vilém Silbrník, Michal Karásek - STA-CON
Investor: Nadace Proměny, Město Litomyšl
Celková plocha: 3 ha
Náklady: 30 mil. Kč
Soutěžní návrh: 2013
Projekt: 2013-2015
Realizace: 2016-2017
Fotografie: Rusina Frei, Tomáš Souček, Jan Slavík

Obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli

Realizace na základě soutěže Nadace Proměny 2013
Finalista České ceny za architekturu 2018
Vítež v kategorii urbanismus Národní ceny za architekturu 2019 XXVI. ročníku Grand Prix Architektů
Big SEE Architecture Award 2019

Martin Rusina, Martin Frei
Spolupráce: Markéta Poláčková, Mojmír Pukl, Daniela Vaníčková,
Spoluautor lávky: Petr Tej
Autoři sochařského řešení: Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský
Zahradní architekti: Jakub Finger, Mirka Svorová - PARTERO
Statika: Vilém Silbrník, Michal Karásek - STA-CON
Investor: Nadace Proměny, Město Litomyšl
Celková plocha: 3 ha
Náklady: 30 mil. Kč
Soutěžní návrh: 2013
Projekt: 2013-2015
Realizace: 2016-2017
Fotografie: Rusina Frei, Tomáš Souček, Jan Slavík

Úprava nábřeží říčky Loučné v centru Litomyšle navazuje na úsek, upravený již dříve AP atelierem. Návrh stojí na koncepci obnovy a propojení čtyř různých městských prostorů – nábřeží, břehů řeky, parku a ulice – do jednoho funkčního celku.
Na nábřeží vzniká městská promenáda pod stromy, určená pro odpočinek, setkávání a hry. Její součástí je sochařsky ztvárněné dětské hřiště s hudebními motivy. Nábřeží je lemováno nízkou zídkou z probarvovaného betonu, vytvářející hranici mezi městem a přírodními břehy řeky. Ty jsou zachovány ve své divokosti a zpřístupněny pouze na vybraných místech lehkými pozorovatelnami ptáků a ryb. Řeka Loučná je přemostěna zavěšenou pěší lávkou. Ta je, stejně jako pozorovatelny, navržena jako transparentní ocelová struktura, co nejméně zasahující do přírodního okolí. Park u Smetanova domu je upraven na prosluněnou pobytovou louku. Obnovena je ladem ležící zahrádka restaurace, která je nově doplněna o ocelový pavilon se zelenou střechou. Ulice Vodní valy je vydlážděna do roviny a dopravně zklidněna.

Videa o projektu:

Příběh lávky

Česká cena za architekturu 2018

Proměna nábřeží řeky Loučné v Litomyšli

Publikace:

Archiweb

Stavbaweb

Earch

Archinfo

Big SEE Architecture Award 2019

Česká cena za architekturu

Nadace proměny Karla Komárka

Litomyšlský architektonický manuál

Kniha 20000

Landscape Architecture Europe

iDnes

Národní cena za architekturu 2016 – Obec architektů